Bujor înflorit |
La câțiva kilometri de Târgu Mureș, dincolo de aglomerația urbană, claxoane și poluare, într-o vale ruptă parcă din peisajele marilor pictori, se află rezervația naturală de bujori de câmpie.
La prima vedere, nu pare a fi ceva spectaculos sau ieșit din tipare, însă această rezervație adăpostește o specie de bujori, considerați unici în Europa.
Paeonia Tenuifolia, denumiți în latină, sunt diferiți de bujorii normali prin câteva aspecte, cum ar fi :
- Au fost atestați documentar pentru prima dată în 1846, într-o publicație din Viena;
- Sunt unici în Europa;
- Înfloresc o singură dată pe an, la sfărșitul lunii aprilie;
- Florile rezistă doar 10 zile.
Înființată în 1932, de către academicianul Alexandru Borza, rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare și adăpostește peste 300 de specii de plante.Până la vârsta de 86 de ani, de grija acestora se ocupa așa-zisul „Tatăl bujorilor”, Marcu Sâncrăian, care a reușit să mărească numărul bujorilor de la 200 la 50.000 de fire câte sunt în prezent.
Sătenii, mândri de această oază, declară că de câțiva ani încoace au tot mai mulți vizitatori, atât din România, cât și de peste hotare (Ungaria, Franța, Spania, chiar și China).
1 Mai pare a fi ziua cu cei mai mulți vizitatori.Printre ei se numără și un tânăr de 20 de ani, care declară că bujorii de culoare roșie „merită văzuți deoarece sunt o raritate, iar florile nu ne încântă decât 10 zile pe an”.Peisajul este unul mirific, plin de verdeață, pete de culoare roșie, oameni mișunând ici-colo pe potecile înguste admiră fiecare colțișor.Din când în când, lumea se mai oprește pentru o poză, drept dovadă pentru prieteni că au ieșit undeva de 1 mai.
Cum se ajunge la rezervație?
Rezervația se află localizată la aproximativ 25 de km de Târgu Mureș, iar pentru ca aceasta să fie vizitată, autoritățile au amenajat drumurile comunei Zau de Câmpie.După ce se trece prin comuna Band, sătenii au grijă să te îndrume cât mai corect.
Toți cei interesați de frumusețea rezervației, o pot vizita.Veți fi întâmpinați de câțiva săteni dispuși să ofere mai multe informații despre rezervație.De asemenea, toți cei care doresc să aibă o asemenea plantă acasă nu o vor rupe de pe câmp, deoarece este ocrotită de lege, dar pot achiziționa câteva semințe la prețul de 5 lei.
Noi încă n-am ajuns acolo. Dar de 3 ani tot spunem că mergem :)
RăspundețiȘtergere